Hvorfor dur en flexline ikke på træningspladsen?

Er indendørs træning naturlig træning?

Eller spurgt på en anden måde: Hvis din hvalp kan gå pænt og lægge sig ned indendøre. Kan den så gøre det samme udenfor?

Flex-linen kan få hundefolket delt i to lejre: Nogle elsker den, andre hader den. Læs her hvilke plusser og minusser der er ved den – set fra en træners synspunkt – og hvorfor den ikke dur på træningspladsen. 

 

friheden

Stor bevæge-frihed

En flexline har den fordel, at du med stor magelighed kan tilbyde din hund en større  bevæge-frihed. Fx. på stranden i den sæson hvor løse hunde ikke er tilladt og i skoven, hvor der ikke er indhegnet. Her er mange dufte og ting der skal undersøges. Hunden behøver ikke at være lige ved siden af dig hele tiden, men har typisk op til 5 meter at kunne bevæge sig på i alle retninger. Det giver hunden en følelse af frihed, hvor den kan snuse og undersøge i ro og mag, og komme lidt hurtigere frem til en fært som den fangede lige forinden. Og i mange tilfælde får hunden mere motion, ved at kunne bevæge sig  mere frem og tilbage.

faren

Den store risiko

Når hunden går med flexline på fortovet i byen eller på en befærdet vej – og har sin bevæge-frihed når den trækker helt ud i linen – er der en kæmpe risiko for, at den pludselig løber ud foran cykler, barnevogne og – værst af alt – biler i fart. Jeg har set mange hunde snuse imellem to parkerede biler, hvor fører har glemt at låse flexlinen, og pludselig tager færten hunden ud på kørebanen, hvor den er i stor fare for sig selv og trafikken. Men også på fortovet er en flexline et no-go. Hunden kan løbe hen til folk der er bange, ind foran barnevogne og travle gående. Med en almindelig line tager du bedre hensyn og har meget bedre kontrol med hunden.

træningen

At mærke dig

En flexline løber ud gennem en kassette med en fjeder. Den sidder fast i den anden ende på et hjul. Kassetten har et håndtag, som du holder i og er et slags mellemstykke mellem dig og din hund. Det betyder, at din hund ikke kan mærke dig. Linen er blevet til en snor uden anden betydning end at hunden på et tidspunkt ikke kan komme længere. Men den har ingen føling med dig. Når du træner din hund, er det vigtigt at bruge en helt almindelig line på ca. halvanden meter. Den hjælper dig til både at kunne bruge begge hænder og til at få en meget bedre føling med din hund – og den med dig.

trækket

Det konstante tryk

Forestil dig at have en sele eller et halsbånd på, hvor du hele tiden mærker et tryk, enten på din brystkasse (sele) eller på din hals (halsbånd). Det er ubehageligt, ikke? Men, når der er gået et stykke tid, så vænner du dig sikkert til det, og så er det “bare sådan det er”. Sådan får din hund det også. Det konstante tryk kommer af, at linen i en flexline altid er stram, og det gør, at hunden vænner sig til at gå i en følelse af at trække hele tiden. Så når nu færten er derude, hvorfor skulle den så gå ved siden af dig? Det bliver svært at lære din hund at gå pænt i snor, blandt andet fordi den jo er vant til at kunne trække linen helt ud.